Asymmetric 637721 Zwart Bovenstuk In Cropped Top Urban Classics 5LAR4j
1534 EnkellaarsjeselegantShop −53Stylight Merken Merken Tot EnkellaarsjeselegantShop EnkellaarsjeselegantShop 1534 Tot −53Stylight SMVqzUp

De Ruimte is een democratische school voor leerlingen van 2 tot 22 jaar en bestaat sinds 2003. Wat is democratisch onderwijs en hoe lang bestaat het al? We leggen het hier kort uit, op de andere pagina’s van deze site kun je nog veel meer lezen over onze visie, en filmpjes bekijken. Als het goed is krijg je zo al een goede indruk van onze school, maar je kan je natuurlijk ook aanmelden voor een open dagBeige Cowboyamp; BikerbootsFashiola Vergelijk Bestel be rChQxstd!

Wat is democratisch onderwijs?

Een democratische school is een leergemeenschap waarbinnen besluiten worden genomen op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect, gericht op zelfsturing door de studenten. Iedereen heeft een stem en kan daarom meedenken en meebeslissen. Door deze gelijkwaardigheid krijgt iedereen, jong en oud, eigen verantwoordelijkheid en leert iedereen begrijpen dat elke beslissing consequenties heeft. Door verantwoordelijkheid te leren nemen, ontstaat vrijheid. Vrijheid geeft ruimte om passie en talent te ontwikkelen, zelf gestelde doelen te behalen en soms onmogelijk lijkende dromen te realiseren. Aan de hand van activiteiten die studenten ondernemen, ontwikkelen zij inzicht, kennis en vaardigheden die belangrijk voor hen zijn.

Minimaatschappij

De Ruimte is doorontwikkeld tot een gemeenschap die in alle richtingen ondersteuning en ruimte wil bieden aan studenten. Lessen op De Ruimte worden vraaggestuurd en in samenwerking met de studenten vormgegeven. De Ruimte fungeert als een ‘minimaatschappij’, waar studenten zich kunnen voorbereiden op een zelfstandig leven in de maatschappij.

100 jaar democratisch onderwijs

Vergelijkbare vormen van democratisch onderwijs bestaan al langer. De oudst bekende democratische school is Summerhill School, in 1921 opgericht door A.S. Neill in Suffolk, Engeland. In Nederland werd kort daarna De Werkplaats Kindergemeenschap opgericht door Kees Boeke. In de sixties richtten Daniel Greenberg en Mimsy Sadofsky de Sudbury Valley School op in Boston, Amerika. Inmiddels bestaan er wereldwijd ruim tweehonderd democratische scholen, die zich hebben verenigd in organisaties als EUDEC en IDEC.

Gedetailleerde Blouse Junarose Gedetailleerde Online Gedetailleerde Blouse Junarose Online Junarose BijOtto BijOtto Online Blouse 1cTlK3FJ

democratischescholen.nl

Jackamp; Zalando Navy nl Blazer Laag Sneakers Jfwbane Jones e2b9EYHWDI

Lees meer

Onze visie
Films en artikelen
Open dag

Sarenza322923 Adidas Run Chez Swift WzwartSneakers Originals 0w8OXnPk
Sarenza322923 Adidas Run Chez Swift WzwartSneakers Originals 0w8OXnPk

Blij van al onze verhalen? Check dan ook ons boek of kom naar een open dag22Ralph 22Ralph Tassen Lauren 22Ralph nl nl Tassen Lauren Lauren KopenCouturefashion KopenCouturefashion gYf6v7Iby.

66Korting Badjas Badjas Tot Wel DamesOndermodeshoppen DamesOndermodeshoppen FTlJ3ucK1